CAS past goed op je centen

“De busjes voor waardetransport vallen enorm op. Waarom is dat zo?” “Weten criminelen dan niet precies waar ze moeten zijn? Straks schrikt dat mijn klanten nog af.” “Die geldwagens staan vaak enorm in de weg in een winkelstraat.” Dat zijn enkele uitspraken van klanten en winkeliers, als wij ze vragen naar wat ze weten over waardetransport. Gelukkig zorgen al die vreemde dingen juist voor meer veiligheid.

“Het is natuurlijk gewoon wettelijk verplicht om op onze busjes met grote letters ‘Waardetransport’ te schrijven”, vertelt een medewerker van G4S Security & Risk. “Het vergroot daarnaast ook de sociale controle. Het valt enorm op als iemand zich verdacht gedraagt in de buurt van onze busjes. Bovendien is het zo voor de politie eenvoudig te zien dat ze even moeten opletten. Dat vergroot de veiligheid van onze mensen, de winkeliers en van het geld zelf. En voor de overvallers maakt het weinig uit. Als je een overval voorbereidt, weet je echt wel waar je moet zijn. Wat er ook op die bus staat.”

Geen vaste routes

Veel winkeliers die twijfelen over waardetransport willen gewoon geen wagen die op vaste tijden in de weg staat voor hun zaak. En zo werkt een waardetransporteur dan ook niet. Er zijn geen vaste routes en de transporten voor de innovatieve geldkluis CAS® worden bijvoorbeeld dynamisch gepland. Pas als de CAS-kluis vol raakt, wordt een waardetransport aangevraagd. Zo weet ook de bestuurder pas op het laatste moment wanneer een bepaalde winkel aan de beurt is. Daarnaast heeft het in de weg staan juist als doel de mogelijkheid van een overval te verkleinen en te zorgen dat er sneller gewerkt kan worden. Het is even lastig voor de klant, maar het kost nog altijd minder tijd dan zelf sealbags gaan wegbrengen.

Klein of grootgeldwagen G4S

Een G4S medewerker licht toe: “Bij CAS maken we onderscheid tussen een kleine CAS (tot € 7.500 per week) en een grote CAS (meer dan € 7.500 per week). Bij de kleine CAS rijden we met kleine, elektronisch beveiligde wagens. Dat kan omdat de bedragen die vervoerd worden relatief laag zijn. Een grote CAS vereist dat we van de gepantserde blauwe geldwagens gebruik maken. Waar we ook mee langs komen: je laat zien dat jouw geldzaken goed geregeld zijn! En dat is wel zo’n veilig gevoel.”

Waneer komt de geldwagen?

Met te veel of juist zonder contant geld zitten als ondernemer is niet fijn. Verreweg de meest gestelde vraag aan de Customer Service Desk is dan ook: ‘wanneer komt de geldwagen?’ “Die vraag kunnen we natuurlijk niet beantwoorden.”, vertelt Paul van de Customer Service Desk. “Allereerst omdat wij dat helemaal niet weten. Ten tweede omdat het nogal onveilig zou zijn, als iedereen zomaar kon bellen en antwoord op die vraag zou krijgen. Maar we krijgen de vraag desondanks elke dag wel een keer. Bij een CAS weten we trouwens helemaal geen planning van tevoren. CAS geeft zelf aan de centrale door wanneer hij bijna vol zit. Daar wordt dynamisch de planning en route van de geldwagen op aangepast. Veiliger dan dat kunnen we het niet krijgen.”

Wisselgeld

Tweede vraag hangt er ook mee samen, dat is namelijk: ‘Wanneer komen jullie het wisselgeld brengen dat ik besteld heb?’ Dat is uiteraard afhankelijk van de dienst die je afneemt. Paul vertelt: “Maar gelukkig kunnen we dat bij vast ingeplande klanten nog wel opzoeken. Bij CAS komt het wisselgeld vaak mee met de geldwagen, wanneer deze langskomt. Dat is wat lastiger voorspellen. Je zult dan als klant zelf wat extra wisselgeld moeten achterhouden in de kassa’s. Je kunt van CAS de administratie online inzien, dus je hebt als klant wel enig houvast.”

Meer weten over CAS? Lees verder.. Of bel ons op 0900 - 447 00 00