GTC_geldtelmachine 2

Waar gaat het geld heen?

05 oktober 2016

Als G4S de kluizen van bijvoorbeeld winkeliers heeft geleegd, dan gaan die biljetten niet naar de bank. G4S heeft haar eigen geldtelcentrales, verspreid door heel Nederland. Niemand komt daar zomaar in – ook niet het CAS-team. Hoewel we collega’s zijn, hebben we ons op voorhand aan moeten melden en nu we voor de poort staan moeten we ons paspoort voor de camera houden. Na verschillende hekken en sluizen staan we binnen – we mogen een kijkje nemen bij de geldtellers!

Meer weten over CAS? Lees verder.. Of bel ons op 0900 - 447 00 00

Onder begeleiding mogen we de ruimte in. Hier worden alle stortingen verwerkt, uit inktcassetes, envelopjes, afstortkokers en wat de klant nog meer gebruikt. “Als klanten het geld zelf verpakken, krijgen wij het geld het liefst gewoon als losse bundel in een speciale veiligheidsenvelop”, vertelt een van de medewerkers, “want dan gaat het geld het makkelijkste door de machines. Goedbedoelde paperclips en elastiekjes kosten vaak een hoop extra tijd!”

Check dubbel check

Aan de ene ksafescan_2660_3ant van de ruimte worden de eerste tellingen gedaan. Dit gebeurt op kleine geldtelmachines, die je als winkelier ook zelf kunt kopen om je geld te tellen. Alles wordt zorgvuldig geregistreerd en gaat dan naar de andere kant van de ruimte. Hier wordt het geld nog eens nageteld op de grote telmachine. Deze machine doet meer: hij controleert gelijk of de biljetten ‘fit’ zijn en weer terug mogen in roulatie, en hij maakt er bundeltjes van.

 

Het geld dat niet ‘fit’ meer is wordt afgestort aan de Nederlandse Bank. De rest van het geld wordt in cassettes gedaan, waarmee G4S een groot deel van de geldautomaten in Nederland vult. De waarde van het geld is dan natuurlijk al lang op de rekeningen van de eigenaren bijgeschreven.

Beveiligd geld

De geldcassettes zijn beveiligd met inkt: zodra er iets met een geldautomaat gebeurt wat niet de bedoeling is, dan worden de biljetten in de cassette met inkt onbruikbaar gemaakt. Dat maakt een poging tot inbraak zinloos! In een schap in de hoek staat een voorbeeld van een cassette die geactiveerd is. Goed verpakt in plastic zodat de inkt er niet uit kan lopen, staat de cassette klaar om door de leverancier weer gebruiksklaar gemaakt te worden.
Na dit korte bezoek worden we weer naar buiten geleid langs alle deuren, hekken en controles. Eén ding is ons duidelijk: het geld is bij G4S in veilige handen!